Odżywianie

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Klasyka jest najlepsza. Proste i intuicyjne połączenia smakowe, sprawdzone przez miliony kucharzy na świecie podbijają podniebienia. Oglądając Top Chefa albo Master Chefa ma się oczywiście ochotę na nowe smaki, ale ja będąc wnuczką kucharki nie rzucam się na nie. Nie mam czasu po prostu. Mając ochotę na coś słodkiego biorę ulubioną książkę kucharską, wbijam jajka do miski, ubijam na sztywno śmietanę i czekam na Stasia. „Mamo, ciacho!”. No i jemy.

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Składniki:

na biszkopt: 200 g drobnego cukru, 180 g mąki, 8 jajek, sól

nadzienie: 400 ml schłodzonej płynnej śmietanki 36%, cukier puder do smaku, spora garść borówek – u nas było 250 gram

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywno. Powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty i zacząć wsypywać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do formy o średnicy około 23 centymetrów i piec około 45 minut w temp. 175 stopni. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Podzielić nadzienie na pół i jedną połówką przełożyć biszkopt, a drugą wysmarować go z wierzchu. Na koniec udekorować borówkami.

Smacznego!

(przepis pochodzi z książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej)

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami