Odżywianie

Ciasto miodowe

Przepraszam, że od poniedziałku rano już kuszę Was widokiem ciasta, ale gdy tylko kupiłam najnowszy numer „Wysokich Obcasów Extra” i zobaczyłam zdjęcie tego wypieku od razu wiedziałam, że muszę je jak najszybciej zrobić. Mam w domu niesamowitego pomocnika, który zmiesza i odmierzy mąkę, powącha laskę wanilii w gotującym się mleku, a nawet ugniecie ze mną masę. Oby w przyszłości nie bał się eksperymentów w kuchni, a jedzenie było dla niego przyjemnością i czasem spotkania z najbliższymi. Ciasto miodowe z przepisu jest niesamowite! Kruche placki od góry i dołu, w środku puszysty biszkopt przeplatany domowym budyniem. Polecam serdecznie!

Ciasto miodowe

Przepis na to ciasto, jak wspomniałam wyżej, pochodzi z „WOE”. Pojawiły się w nim jednak błędy drukarskie, jak np. 1300 gram mąki na cieniutkie warstwy miodowych warstw. Zmodyfikowałam go nieco po swojemu, dodałam do budyniu o wiele mniej cukru niż w oryginale i zamieniłam cukier waniliowy na laskę wanilii. Myślę, że dzięki temu wyszedł jeszcze lepszy.

Składniki na placek miodowy:

130 g mąki pszennej, 150 g masła, 150 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki miodu

Składniki na biszkopt:

4 jajka, 220 g cukru, 70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem – budyń:

750 ml mleka, 100 g cukru, 200 g masła, 1 laska wanilii, 45 g mąki ziemniaczanej, 45 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  • placek miodowy: w misce zamieszać wszystkie składniki. Zagnieść ciasta – gdy będzie zbyt lepkie dosypywać trochę mąki, jednak nie prowadzić do tego, by ciasto kompletnie się nie lepiło. Rozgrzać piec do 180 stopni. Podzielić ciasto na dwie części i piec każdy placek 10-15 minut, aż będzie brązowe.
  • biszkopt: w misce ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Przelać do takiej samej formy jak placek miodowy i piec 15-20 minut, do suchej wykałaczki.
  • budyń: zagotować 0,5 litra mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko będzie już ciepłe wyjąć laskę, przekroić wzdłuż i wyjąć nasionka. Włożyć do mleka. Resztę mleka – 250 ml – wymieszać z mąką. Przelać do mleka w garnku. Gotować aż zgęstnieje, potem małymi porcjami dodawać masło. Z masy musi powstać gęsta konsystencja kremu.
  • Ciasto przekładamy ciepłym kremem. Dolna warstwa placek miodowy – połowa budyniu – biszkopt – połowa budyniu – drugi placek miodowy.

Smacznego!