Odżywianie

Deser w kolorach lata – lody mango-banan

Bez czego nie potrafię wyobrazić sobie gorących, letnich dni? Bez lodów! Szczególnie tych mocno owocowych, najlepiej naturalnych i domowych. Nie ma prostszego sposobu na deser w kolorach lata niż zmiksowanie ulubionych owoców i zamrożenie ich. Możliwości jest tak dużo, że aż szkoda nie korzystać z dobrodziejstwa natury. Ba! Można mieć nawet problem z wykorzystaniem wszystkich letnich owocowych przysmaków. Ja w lato czekam szczególnie na truskawki, maliny, czerwoną porzeczkę, ogrodowe morele i leśne jagody. Ostatnio zrobiłam jednak lody w typowo wakacyjnym kolorze, czyli żółtym. Do foremek wrzuciłam zmielonego banana i mango i tak oto zajadamy się zmrożonymi owocami, gdy tylko temperatura mocno wzrasta.

Domowe lody to nic innego jak jedno zmiksowane mango z bananem. Nie mieszam ich w trakcie mrożenia, tylko przelewam od razu do foremek, które kupiłam za 6 zł na allegro. Drewniane patyczki mają klimat, dlatego używam ich zamiast tych oryginalnych plastikowych. Również znalazłam je na allegro.

  • Świetny przepis! 🙂 A ja lody wielbiaaaaam !:)