Odżywianie

Najlepsze ciastka owsiane

Ostatnimi czasy rzadko zaglądam do kuchni w celu pieczenia. Z dwójką chłopców w tygodniu najczęstszą czynnością jest włączanie czajnika, aby jednemu zrobić ciepłą wodę z miodem, a drugiemu mleko. Nie marzę o wspaniałych tortach, ani puszystych sernikach, bo jak mam ochotę to jadę do ulubionej cukierni i po prostu je kupuję. W imię zwykłej egoistycznej przyjemności i oszczędności czasu. Bo czasu jest zawsze mało, a jak jednak nieco więcej, to lepiej wyjść już na dwór i zacząć wdychać te pierwsze, wiosenne powietrze niż stać przy garach. No chyba że ktoś lubi. To proszę bardzo. Ja lubię, ale teraz to mi się nie chce. Szukam takich przepisów na piętnaście minut żeby nie spuszczać z oka moich zbójów. Bo wiesz, wyjdę na moment, a jeden drugiego już czymś uderza, próbuje popchnąć, zabrać zabawkę albo zwyczajnie uciec z upatrzonym przedmiotem. Za to jak jeden śpi – oczywiście ten młodszy – można zaprzątnąć starszego do roboty. Bo facet w kuchni to skarb, nawet jak mąkę wysypie to w końcu upiecze te najlepsze ciastka owsiane.

Nasze najlepsze ciastka owsiane

przygotował ze mną właśnie Staś. Wsypywał ( i wysypywał) mąkę, odmierzał czekoladę ( i ją podjadał), zabierał dziadka do orzechów ( żeby wolniej szło łupanie), ale pomagał. Brudne i zajęte dziecko to szczęśliwy egzemplarz. Także z bananem na buzi, białymi rączkami i cieszącymi się oczkami w stronę czekolady przygotowaliśmy pyszne ciastka na dzień kobiet. Nie wiedziałam, czy któryś ze starszych panów pomyśli o czymś słodkim na ten dzień, więc wzięłam sprawę w swoje ręce. A raczej nasze – bo przecież pomocnik dzielnie udzielał wsparcia. Ciastka robi się szybko, tak samo jak potem się nimi delektuje. Przydadzą się na weekendowe plenery albo przerwę w pracy. Albo rano do łóżka, jeśli Cię mąż nie wygoni z łóżka za kruszenie w świeżą pościel.

Składniki na owsiane ciastka:

  • 1, 5 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka plus 1 białko
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej, posiekanej
  • 100-150 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • najpierw wymieszać suche składniki: mąki, sodę i sól;
  • masło zmiksować na puszystą masę, po minucie zacząć dodawać cukier i ucierać jeszcze ok. 5 minut;
  • gdy masa będzie puszysta, dodać jajka, wmiksować je, a następnie dodać mąkę z dodatkami – ciasto, które powstanie, będzie gęste i klejące;
  • na końcu wsypać do niego czekoladę i posiekane orzechy, wymieszać łyżką albo wgnieść je w ciasto ręką;
  • 2 – 3 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia;
  • odrywać kawałeczki ciasta, toczyć z nich dłońmi kulki wielkości kasztanów, po ułożeniu na blasze (w dużych odstępach!) lekko spłaszczyć;
  • piec w temperaturze 170 stopni przez 12 minut