Odżywianie

Porzeczkowa tarta z musem z białej czekolady

Są tradycyjne ciasta letnie, które uwielbiam i choć raz na sezon zjeść muszę. Nie boję się jednak nowości. Gdy mam czas ( co to takiego przy dwójce dzieci?!), wertuję ulubione książki kucharskie i szukam nowych przepisów do wypróbowania. Kieruję się naszymi upodobaniami smakowymi, ale zdarza się, że czasem eksperymentuję. Szczególnie wtedy, gdy inne przepisy danego autora wychodzą znakomicie. Tak było z ostatnią tartą porzeczkową. Receptura pochodzi z „Alfabetu ciast” Zosi Różyckiej, z którego uwielbiam nade wszystko biszkopt ze śmietaną i borówkami. Codziennie przekonuję się, że proste, klasyczne smaki są najlepsze. Porzeczkowe ciasto też takie jest!

Porzeczkowa tarta z musem z białej czekolady

Spód:

180 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru trzcinowego, 20 g kakao, 1 jajko, szczypta soli

Nadzienie:

200 g dobrej białej czekolady, 300 ml schłodzonej śmietanki 36%, czerwone lub białe porzeczki

Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka zagnieść. Pod koniec dodać jajko. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach, piec 20 minut w 180 stopniach.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, potem powoli dodawać ostudzoną czekoladę. Uważaj żeby ich nie zwarzyć. Masę wyłożyć na upieczony spód, posypać owocami i schłodzić w lodówce minimum godzinę.

Porzeczkowa tarta z musem z białej czekolady Porzeczkowa tarta z musem z białej czekolady

You Might Also Like