Odżywianie

Wiosenna zupa z botwinki (szczególnie dla ciężarnych)

Wiosenna zupa z botwinki

Kiedy pod sercem nosisz człowieka, to nie jest tylko tak, że czujesz się wspaniale, masz mnóstwo sił, a wszyscy dookoła opowiadają, jak to pięknie wyglądasz. To drugie życie bardzo dużo kosztuje cię fizyczne i nie jesteś w stanie całkowicie panować nad wszystkimi reakcjami swojego organizmu. Hormony, wypadanie włosów, poprawa lub pogorszenie cery, huśtawka w wynikach badań. Mnie ostatnio mój drugi Syn zaczął wysysać z hemoglobiny i żelaza. Badania krwi potwierdziły tylko przypuszczenia, skąd u mnie ta bladość. A co jest najlepsze na krew i żelazo? Buraki i botwinka, dlatego nie mogłabym na wiosnę odmówić sobie z nich cudownie smakującej zupy poprawiającej od razu krążenie oraz pracę jelit. 

Wiosenna zupa z botwinki

Składniki:

2 pęczki botwinki, kilka średnich buraczków, 2 młode marchewki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 pęczek koperku i szczypiorku, 2 jajka na twardo, sól, pieprz, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sok z połowy cytryny

Botwinkę umyć, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Buraki i marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Poddusić na maśle z czosnkiem aż zmiękną. Dodać botwinę, chwilę smażyć. Zagotować w drugim garnku wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i zalać wywarem warzywa, tak aby przykryte były z zapasem. Po chwili dodać szczypiorek. Zupę można zabielić śmietaną albo położyć ją na zupie tuż przed podaniem. Posypać dużą ilością koperku i do każdej porcji dodać ugotowane jajko.

Dla wzmocnienia smaku można dodać domowy zakwas buraczany. Aby zupa była bardziej syta dołożyć kilka ziemniaków.

Smacznego!

PS. Nie zdziwcie się w toalecie. Wszystko co tam zostawicie będzie miało różowe zabarwienie.

Wiosenna zupa z botwinki

Wiosenna zupa z botwinki Wiosenna zupa z botwinki

Wiosenna zupa z botwinki