Brownie z mąki żytniej

Ulubione ciasto mojego Taty. Po upieczeniu jest miękkie, a potem szybko zaczyna twardnieć. To tradycyjnie jest przecież bardzo czekoladowe, lepkie i klejące. Lubię takie i takie. Eksperyment z mąką żytnią uważam za udany. Od kiedy nie jem białego pieczywa i mąki pszennej wychodzi mi to na zdrowie i na o wiele ładniejszą cenę, więc rezygnować ze zdrowego odżywiania nie zamierzam. Przepis bardzo prosty, więc do dzieła.

Brownie z mąki żytniej

 

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej, najlepiej gdyby miała jak najwięcej % kakao

80 g masła

2 jajka

150 g cukru trzcinowego

30 g mąki żytniej

Opcjonalnie jak ktoś lubi można dodać uprażone wcześniej orzechy.

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wrzucić masło i pokruszoną czekoladę. Postawić na garnku z gotującą wodą i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Zdjęć miskę, ostrożnie, jest gorąca. Wsypać cukier, wbić jajka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać i wsypać do ciasta.

Przełożyć na blachę i piec przez 30 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!

No Comments

  • Dagmara Kłok
    8 marca 2014 at 10:28

    Nie kuś bo ja jestem na diecie a wygląda pysznie:))
    Pozdrawiam:))

  • karmelowa
    8 marca 2014 at 13:46

    Ale bym zjadła!!! A ja na razie mogę tylko zupki pić ;[[

  • Nathalie
    8 marca 2014 at 18:15

    Ten sam placek robiłam dzisiaj jednak z mąką pszenną i z orzechami. Był to mój pierwszy raz z tym ciastem i uważam go za udany:) Wszystkim smakował i to najważniejsze, ale następnym razem spróbuje z mąką żytnią:)
    Pozdrawiam.

  • Marta Woźna
    8 marca 2014 at 20:44

    Ale to jest zdrowe! 😉

  • Marta Woźna
    8 marca 2014 at 20:45

    Migdały?

  • Marta Woźna
    8 marca 2014 at 20:46

    No proszę, ja się przestawiłam z pszennej na żytnią i ekperymentuję 🙂

  • paula pearls
    8 marca 2014 at 22:21

    Wygląda bardzo apetycznie:-)

  • Joanna
    9 marca 2014 at 08:14

    Uwielbiam to ciasto, jest pyszne i chyba spróbuję z mąką żytnią. Pozdrawiam

  • Marta Woźna
    9 marca 2014 at 09:11

    i tak smakowało 🙂

  • Marta Woźna
    9 marca 2014 at 09:11

    Warto 🙂

  • Avrea
    10 marca 2014 at 09:37

    na pewno pyszne 🙂

  • karmelowa
    11 marca 2014 at 19:54

    Nie-usunięta ósemka ;[[

  • Catastrophe Waitress
    11 marca 2014 at 22:53

    No dobrze, zaufam Ci i następnym razem robiąc brownie, dodam mąki żytniej… zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)))

  • Marta Woźna
    12 marca 2014 at 07:16

    Bardzo!

  • Marta Woźna
    12 marca 2014 at 07:17

    Tylko musisz mieć jak najwięcej procent kakao w czekoladzie. Po pieczeniu mi strasznie stwardniało, a potem dopiero zaczęło mięknąć.

  • Leave a Reply