Odżywianie

Brownie z mąki żytniej

Ulubione ciasto mojego Taty. Po upieczeniu jest miękkie, a potem szybko zaczyna twardnieć. To tradycyjnie jest przecież bardzo czekoladowe, lepkie i klejące. Lubię takie i takie. Eksperyment z mąką żytnią uważam za udany. Od kiedy nie jem białego pieczywa i mąki pszennej wychodzi mi to na zdrowie i na o wiele ładniejszą cenę, więc rezygnować ze zdrowego odżywiania nie zamierzam. Przepis bardzo prosty, więc do dzieła.

Brownie z mąki żytniej

 

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej, najlepiej gdyby miała jak najwięcej % kakao

80 g masła

2 jajka

150 g cukru trzcinowego

30 g mąki żytniej

Opcjonalnie jak ktoś lubi można dodać uprażone wcześniej orzechy.

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wrzucić masło i pokruszoną czekoladę. Postawić na garnku z gotującą wodą i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Zdjęć miskę, ostrożnie, jest gorąca. Wsypać cukier, wbić jajka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać i wsypać do ciasta.

Przełożyć na blachę i piec przez 30 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!