Odżywianie

Kisiel malinowy

kisiel malinowy

W lato ciężko sobie odmówić słodkich przyjemności. Lody, gofry, ciasta drożdżowe i tarty. Na szczęście wszystkie desery oparte są głównie na sezonowych owocach, a ich jest cała masa. Truskawki, porzeczki, maliny, morele, gruszki, jabłka… Tak naprawdę do wyboru i koloru. Zamiast ciastek wystarczy paczka borówek lub innych jagód i apetyt na cukier mamy zaspokojony. Miałam wczoraj koszyczek malin, który następnego dnia mógłby zgnić. Szkoda tych cennych darów natury, dlatego zrobiłam kisiel. I to jaki!

Kisiel malinowy

Tak jak uwielbiam domowy budyń i nie kupuję już tego w paczce, tak po zrobieniu tego kisielu już wiem, że jego też w sklepie nabywać nie będę. Konsystencja i smak owoców jest tak cudowny, że ciężko go sobie odmówić. A że odmawiać nie trzeba to jem na zdrowie.

Składniki:

250 g ulubionych, sezonowych owoców, szklanka wody, cukier trzcinowy do smaku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce umyć, przygotować i lekko zmiażdżyć w garnuszku, aby puściły sok, a następnie zagotować z wodą i cukrem. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i powoli wlewać go garnka. Mieszać aż kisiel zgęstnieje. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodatkowo dodać mąki ziemniaczanej, którą trzeba wcześniej rozpuścić w zimnej wodzie. Kisiel można przygotować także z samego soku z owoców, który wystarczy wycisnąć przed zagotowaniem.

kisiel malinowy

kisiel malinowy kisiel malinowy

You Might Also Like