Nie chciałabym się tłumaczyć, dlaczego tak dawno mnie tu nie było. Jeśli obserwujecie moje działania na Facebooku i Instagramie to dokładnie wiecie, co się ze mną dzieje. Blog nadal żyje, żyję ja. Pracuję dużo, a gdy tylko odejdę od komputera bawię się z chłopakami i testuję nowe smaki. Bieganie między sesjami zmusiło mnie do przygotowywania szybkich i lekkich posiłków. Staram się zabierać do auta zawsze termos z czymś ciepłym do picia oraz pudełko z lekką przekąską lub obiadem. Pod koniec 2017 roku pokochałam rukolę. To dla mnie aktualnie ulubiona zielenina i pasuje mi prawie do wszystkiego, na zmianę z roszponką, która jest zdecydowanie delikatniejsza i bardziej orzechowa. Sesje rodzinne, domowe i te plenerowe, wysysają ze mnie mnóstwo energii fizycznej i urozmaicone posiłki, bogate nie tylko w ciekawe smaki i połączenia, są teraz dla mnie na wagę złota. A raczej żołądka! 🙂 W swojej skrzynce mailowej jakiś czas znalazłam wiadomość z propozycją przetestowania nowych smaków Ramy. Z przyjemnością skorzystałam i mój Mąż stwierdził, że dzisiejszy obiad musi ujrzeć szersze światło niż tylko nasz dom. Także oto sałatka z rukoli oraz domowe wrapsy z łososiem.
Sałatka z rukoli i domowe wrapsy z łososiem
Domowe wrapsy z łososiem, Ramą z olejem z awokado i nutą limonki, żurawiną, rukolą
Składniki:
placki do tortilli (możesz zrobić je sama z mąki i gorącej wody),
żurawina w słoiczku (jak dżem),
rukola,
Rama z olejem z awokado i nutą limonki,
wędzony łosoś
Placki do tortilli podgrzewamy na patelni i smarujemy Ramą z olejem z awokado i nutą limonki. Ma fajną kremową konsystencję i nadaje świeżego posmaku całemu daniu.
Na Ramę sypiemy rukolę według uznania i rozszarpujemy wędzonego łososia na kawałeczki.
Posypujemy kozim serem i nakładamy trochę żurawiny ze słoika. Wiem, że dla niektórych to połączenie smaków w teorii może wydawać się dosyć egzotyczne i dla mnie też było, dopóki go nie spróbowałam.
Wrapsy rolujemy i przekrawamy na pół. Do nich przygotowujemy lekką sałatkę.
Sałatka z rukoli
Składniki:
rukola, 1 awokado, ser twarogowy kozi, jabłko, orzechy laskowe, 1 granat
Na talerzu układamy rukolę. Obieramy awokado i kroimy w plasterki układając na rukoli. Jabłko kroimy według uznania – paski, plasterki. Polecam do tej sałatki Jonagoldy, bo są słodkie i fajnie współgrają z kozim serem, który jest słony. Przysypujemy znów warstwą rukoli. Kruszymy kozi ser. Posypujemy granatem i orzechami laskowymi. Ja nie dodałam żadnego oleju, ale możecie rozgrzać delikatnie Ramę z olejem z awokado i nutą limonki albo polać odrobiną oliwy z oliwek.
1 Comment
Kosmetolog Marta
9 stycznia 2018 at 09:34Cieszę się, że znalazłaś chwilę, żeby i tu coś opublikować, bo już tęskniłam 🙂
Wrapów na pewno spróbuję bo już znudziły mi się zwykłe kanapki do pracy.