Odżywianie

Tarta z truskawkami i tymiankiem

tarta z truskawkami i tymiankiem

Ostatni weekend miał u nas kolor czerwony. Truskawkowy! Jeśli obserwujecie mój Instagram to być może wiecie, że po te świeże owoce chodzę rano na pole, by kupić je od rolnika. Żadne nie mogą się nim równać, a na dodatek Staś zakumplował się na placu zabaw z wnuczkiem Państwa sprzedających truskawki. Nie jestem jakąś wielką gospodynią. Lubię szybkie, smaczne i zdrowe dania. Trudno te wszystkie cechy połączyć, ale na co dzień wychodzi mi to całkiem sprawnie. Ostatnio jakoś zagubiłam się w pracy, magisterce i zapomniałam jaka to wielka przyjemność robić ciasta i desery. Odpuściłam w weekend komputer, przysiadłam do książek kucharskich i spisałam przepisy, z których skorzystam przez najbliższe tygodnie. Pierwszy jaki wypróbowałam to tarta z truskawkami i tymiankiem. Już wiem, że to nie będzie ostatnia tarta w tym sezonie 😉

Tarta z truskawkami i tymiankiem

Ten prosty przepis pochodzi z książki kucharskiej “Alfabet ciast” Zofii Różyckiej.

Składniki:

ok. 1 kg truskawek (ja nie ważyłam swoich, odmierzyłam na oko, tyle ile zmieści mi się na formę ceramiczną)

50 g cukru

300 g mąki

150 g masła

80 g cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 jajko

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku + garść całego na wierzch ( ja niestety nie mogłam w sobotę nigdzie kupić świeżego, więc wzięłam suszony)

Przygotowanie:

  • Truskawki pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.
  • Mąkę, masło, cukier puder, sól, tymianek połączyć i zagnieść rękoma ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko i śmietanę, aby ciasto lepiej się wałkowało. (Ja akurat nie wałkowałam tylko wylepiałam rękoma)
  • Wyłożyć formę ciastem, również na bokach. Zostawić trochę do posypania wierzchu albo stworzenia jakiegoś dekoracyjnego napisu lub szlaczku. Nie piszę o natłuszczaniu formy, bo tartę od lat robię w ceramicznych formach. Tę w groszki mam z Galerii Pogodnych Wnętrz z firmy Green Gate. Forma ceramiczna nie wymaga natłuszczania.
  • Ciasto nakłuć w kilku miejscach i piec około 20 min. w temp. 180 stopni. Ja mam problem ze swoim piekarnikiem, który po wyczyszczeniu zaczął niesamowicie się nagrzewać i wszystko spalać. Ciasta robię na oko i cały czas muszę obserwować co się dzieje w piecu. Zmniejszam dużo temperaturę, ale czasem i folia aluminiowa nie pomaga. Macie jakieś sposoby na taki niesforny piekarnik?
  • Truskawki odcedzić, bo od cukru puszczają sok. Zrób to porządnie, bo wtedy tarta będzie pływać tak jak moja. Chociaż w smaku jest niesamowita, to tej wody jednak mogłoby być mniej 😉 Na truskawki wysypać tymianku i pokruszoną resztkę ciasta.
  • Piec około 30 minut w 175 stopniach.

You Might Also Like